Svarta Döden
Svarta Döden

Svarta Döden av Kim M Kimselius


Utkom 2005

6:e boken om Theo och Ramona 


Digerdöden/Svarta Döden härjade i Europa på 1300-talet. I staden Florens sägs nära 100% av stadens invånare ha dött av pesten. Detta är en fängslande bok som realistiskt skildrar pestens framfart i Florens. Boken är uppbyggd runt riktig fakta, liksom samtliga böcker om Theo och Ramona.
Baksidestext:


Det är Pestens år 1348 i Florens. Pesten utplånar allt i sin väg och lämnar byar och städer öde. Det är en ohygglig katastrof som drabbar Europa.


Theo och Ramona förflyttas i tiden och hamnar mitt i den pestsjuka staden. Där träffar de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon till slut avslöjar den för Theo och Ramona, är det något så fruktansvärt att de knappt tror att det är sant. De inser att de måste ta sig därifrån så fort de kan. Deras flykt gör att de till slut står öga mot öga med Svarta Döden.

 

Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2020 har Kim gett ut 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.


Recensera boken på Goodreads


Övriga böcker i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona:

Tillbaka till Pompeji, 1:a boken

Jag är ingen häxa, 2:a boken

Faraos förbannelse, 3:e boken

Den gömda Inkastaden, 4:e boken

Vikingaträl, 5:e boken

Svarta döden, 6:e boken

Snapphanar, 7:e boken

Giljotinen, 8:e boken

Riddarsvärdet, 9:e boken

Det glömde kriget 1808-1809, 10:e boken

Snapphaneresan, 11:e boken

Kinesiska Draken, 12:e boken

Theos Pompeji, 13:e boken

Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken

På liv och död i andra världskriget skugga, 15:e boken

På flykt från andra världskrigets fasa, 16:e boken

Mayafolkets hemlighet, 17:e boken

Persiens Pärla, 18:e boken

Anastasias öde, 19:e boken

TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken

Döden på Island, 21:a boken

Äventyr i Uddevalla, 22:a boken

Tsunamikatastrofen i Lissabon, 23:e boken

Pirater och vulkanutbrott på Island, 24:e boken


Böckerna behöver inte läsas i den ordning de har kommit ut!Böcker i den fristående serien Theo- och Ramonaäventyr:

Månstenen, 1:a boken

Skräckresan med Titanic, 2:a boken

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde, 3:e boken

Det osynliga folket på Island, 4:e boken

Mysteriet med Guldgubbarna, 5:e boken

Spöket på Torpa Stenhus, 6:e boken

Silverskatten på Johannishus slott, 7:e boken


Recensioner av Svarta Döden:


"Jag har läst Svarta döden med 4:or och 5:or, dom älskade den! Vi lärde oss om Medeltiden, ökade läsförståelsen och höjde läsnivån."  Paula Stråhed


"Bra och MYCKET lärorik." Cecilia Grip.


"...Griper tag i läsaren, som inte kan låta bli att bry sig om personerna och om hur de ska klara sig... Svarta Döden är den bästa av de sex böckerna om Theo och Ramona." BTJ, lektör Thomas Storn.


"Det märks att Kimselius gjort en omfattande research inför den här boken vilket gör att miljöer och händelser känns obehagligt trovärdiga. Språket flyter fint och spänningen hålls på topp genom boken. Liksom tidigare böcker av Kimselius kommer säkert också denna bok att lånas ut flitigt." Biblioteket i Focus, Bibliotekarie Ulrika Thorbjörnsson.


"Kim Kimselius gör ingen läsare besviken... Man kan inte lägga den ifrån sig." Blekinge Läns Tidning, Hanna Josefsson.


"Realistisk fantasy - eller fantastisk realism?" Kvällspostens reporter Bengt Eriksson fascineras av Kims tidsresor för ungdomar i alla åldrar."Klicka här för att läsa Smakprov ur Svarta Döden


Följ med Kim på researchresan till Florens inför boken, se längre ned här på sidan.


 


E-böcker av Kim M. Kimselius

Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som

e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.
Utdrag ur Svarta Döden:


"Titta, Ramona!" sa Theo och sträckte ut sina handleder framför henne.


Ramona såg ned på de smutsiga, blodiga händerna och anade först inte vad det var Theo ville visa henne. Sedan såg hon det. De små, röda loppbetten!


"Åh nej! Theo!" utbrast hon förskräckt, för även hon insåg vad det innebar.


"Jag har haft en fruktansvärd huvudvärk ända sedan jag vaknade på likhögen inne i staden. Jag trodde det berodde på slaget jag hade fått i nacken. Men… Men tydligen är jag smittad", sa Theo och spärrade upp ögonen, samtidigt som han drog ett häftigt andetag när han insåg vad som skulle hända honom.


I sitt inre såg han alla de döda han vaknat bland, alla blåsvarta tungor som stack ut, alla blåsvarta kroppsdelar, de stora, variga bölderna, stanken… Han skulle komma att hamna i en omärkt grav, tillsammans med hundratals andra. Han skulle… Theo ville inte tänka tanken till slut. Han svalde ljudligt.


"Vad är det?" undrade Minette, som såg Theo och Ramonas förskräckta miner och förstod att det inte enbart berodde på det hemska som utspelades framför dem.


Theo visade henne loppbetten.


"Åh, sådana där har jag massor", sa Minette och drog upp klänningsärmarna och visade henne.


Båda hennes armar var fulla av röda loppbett.


"Minette!" flämtade Ramona.


Minette bara skrattade ett ihåligt glädjelöst skratt.


"Alla har loppbett, det går inte att undvika, loppbett har jag haft hela livet. Du ska se att du också har loppbett", sa Minette.


Ramona vågade inte se efter. Om hon inte hade sett några bett kunde hon inbilla sig att hon inte blivit biten, att hon inte fått smittan, att hon inte skulle d… Så mindes hon att det hade kliat på ryggen under natten. Det hade varit så enkelt att lyfta upp t-shirten och be Theo eller Minette att se efter om där fanns några loppbett. Men så länge hon inte visste, då kunde hon fly från det faktum att även hon skulle bli levande bränd eller begravd i en massgrav. Men först efter att ha upplevt pestens fasansfulla plågor.


"Vad gör vi nu?" sa hon, utan att säga något om sina farhågor om att även hon var biten.


"Det bästa är om du ger dig iväg ensam", sa Theo. "Så att vi inte smittar dig!"


"Theo!" utbrast Ramona.


Han visste att hon aldrig skulle lämna honom, men han ville inte att hon skulle dö för hans skull, så han var påstridig.


"För en gångs skull kan du väl lyssna på mig och göra som jag säger", sa han med myndig röst.


Ramona såg förvånat på honom. Han hade aldrig låtit så arg och bestämd mot henne tidigare. Hon förstod att han aldrig skulle ge sig ifråga om ifall hon skulle stanna eller ge sig av. Hon var tvungen att få visshet. Hon drog t-shirten över huvudet, vände ryggen åt Theo och sa:


"Vad ser du?"


Inte ett ljud hördes, varken från Theo eller Minette. Ramona drog ned t-shirten igen och vände sig mot dem igen.


"Nå?" envisades hon.


Theo nickade och Minette såg sorgset på henne. De behövde inte säga något. Ramona förstod ändå. Det som hade kliat under natten var loppor som hade kalasat på henne. Även hon hade smittan i blodet. Även hon skulle dö. 

ISNB-nr 978-91-971240-4-1 (Tredje upplagan)

E-bok ISNB-nr 978-91-86485-21-4


 


Tillbaka till huvudsidan om böckerna >>


 

Researchresa Florens Februari 2005


För att få den rätta känslan och miljön till min bok "Svarta Döden" reste jag till Florens för research. "Svarta Döden" handlar om digerdöden/pesten som drog fram över Europa på 1300-talet. Florens var en väldigt hårt drabbad stad. Där dog mellan 75-100% av stadens befolkning. Därför valde jag att låta min bok om pesten utspela sig i Florens.


Det var väldigt mycket att se i Florens och många bilder blev tagna. Jag tänkte dela med mig av några av dem till dig.


Torget där allt började


När jag gick omkring i staden kom jag till ett torg med ett fruktstånd. "Åh", tänkte jag. "Det är hit Ramona och Theo kommer när de förflyttas i tiden i min bok "Svarta Döden".

Ponte Vecchio


Ponte Vecchio är en mycket vacker bro som leder över floden Arno i Florens. På bron har man byggt hus som innehåller affärer, väldigt små butiker. Från början var det alla sorters affärer, men nu finns där bara guldsmedsaffärer. När man går på själva bron har man ingen känsla av att det är en bro man går över. Inte förrän man kommer till mitten, där det är öppningar ut mot vattnet. På första bilden går jag på själva bron, på andra bilden har jag bron i bakgrunden.


Denna bro tar Theo och Ramona sig över i min bok "Svarta Döden".

Stadsmuren och stadsportarna


När jag skrev boken "Svarta Döden" hade jag ännu inte varit i Florens. Men jag hade läst otroligt mycket fakta om digerdöden och Florens. Ingenstans hade jag funnit uppgifter om det fanns en stadsmur eller ej runt staden.


Jag ville att det skulle finnas en, eftersom äldre städer hade stadsmurar och portar som stängdes för natten. Därför hade jag lagt in det i min bok "Svarta Döden". Nu när jag var i Florens, var jag tvungen att hitta en mur eller stadsport. Jag gav mig ut på jakt och fann till slut både stadsmur, stadsport och vägen som Theo och Ramona tar sig ut ur staden. Det var en av de bästa upplevelserna under min researchresa. Trots att jag var ute i sex timmar och var mycket trött när jag kom tillbaka till hotellet. Och då skulle jag sätta mig ned och skriva ned dagens upplevelser... Om ni trodde att jag vilar upp mig på mina researchresor, då hade ni fel!

Detaljstudier över gatorna


För att kunna beskriva så målande som möjligt, studerade jag 1300-tals husen in i detalj. Det var nästan så att jag kolliderade med folk när jag gick omkring på gatorna och vred huvudet åt än det ena hållet, än det andra, för att fånga upp så många detaljer som möjligt OCH fotografera.


Det fanns många gamla 1300-talshus i Florens och vindlande gator. Det var som att gå på spännande upptäcktsfärd och se om jag lyckades hitta tillbaka till hotellet, när jag gav mig in på en ny gata.

Utsikt över stadsmuren och Florens


Den här bilden vill jag dela med mig av, för att visa hur vackert Florens är, sett lite ifrån ovan.


Här står jag på en av kullarna strax utanför staden. När jag ser bilden, ser jag i mitt inre den väg Theo och Ramona tar mellan de välkända taken. Du ser bara en vacker stad. Men när du läst min bok "Svarta Döden", kanske du ser samma bild som jag gör.

Hoppas att du tyckte om att följa med på min researchresa. Som du säkert förstår har jag tagit många, många fler bilder än vad du ser här. Men de jag visar dig är de som berättar mest och som för evigt har etsat sig in i mitt minne.


Kramisar från Kim M. Kimselius


Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp boken här

Bokus
Adlibris

Utländska utgåvorna av Svarta Döden

Isländsk utgåva