Research för Det glömda kriget

Research för "Det glömda kriget 1808-1809


Direkt hemkommen från sin researchresa till Frankrike, var det dags för Kim att packa väskan och åka till Finland, på researchresa för "Det glömda kriget 1808-1809", tionde fristående boken om Theo och Ramona.

Hanaholmens Kulturcentrum utanför Helsingfors


Här har Kim precis anlänt till Hanaholmen - Kulturcentrum för Sverige och Finland, utanför Helsingfors.


Kim

Här bodde Kim tillsammans med sin man Jan och träffade bland annat Susanna Tommila och Henrik Huldén som berättade en hel del om kriget 1808-1809 och gav Kim en rundvandring på Kulturcentret.

Kim
Kim

Här visar Henrik Huldén arkivrummet på Kulturcentret. Vilket gör att Kim blir eld och lågor, för arkivrummet är precis som hon har skrivit i sin bok "Det glömda kriget 1808-1809". Mapparna är också så som Kim har tänkt sig att de ser ut när Theo och Robert bläddrar igenom dem.

Kim

Här är de nere i "kulverten". Ni som läst boken förstår vad Kim menar.

Sveaborgs fästning utanför Helsingfors


Sveaborgs fästning, första bilden när färjan är på väg in, andra fotot taget i fästningen.

Sveaborgs fästning

Sveaborgs fästning. 

Utsikt genom ett fönster på fästningen

Utsikt genom ett fönster på fästningen

Fästning
Huset Ramona befann sig i på Sveaborg

Huset Ramona befann sig i på Sveaborg, Kim i förgrunden.

Ett av husen på fästningen

Ett av husen på fästningen.

Fästning

Föreläsning på Zacharias Topelius skolan i Helsingfors


Kim hann också med att föreläsa när hon var på researchresa. Här träffar hon några elever på Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors.

Föreläsning
Föreläsning

Oravais


Första bilden: Finland, "De tusen sjöarnas land". Landet gör skäl för smeknamnet. Under resan upp till Oravias passerade Kim många underbart vackra sjöar. Här är en av dem. Andra bilden: Författaren Göran Backman tog emot Kim i Furirbostället i Oravais och berättade om slaget som stod 13-14 september 1808 i just Oravias på den plats huset nu finns.

Oravais

Storstugan i Furirbostället.

Storstugan i Furirbostället
Författaren Göran Backman

Spis med bakugn i Furirbostället.

Spis med bakugn i Furirbostället

Kim provar på att trumma på en av de trummor som trumslagarpojkarna bar i striden. Andra bilden visar en modell av slaget 13-14 september 1808 i Oravais. En mycket detaljrik och mycket bra skildring av slaget. I bakgrunden Kim och Göran Backman.

Kim

Första bilden: Här är gamla kulor och kanonkulor från kriget 1808-1809. Andra bilden: Göran Backman visar Kim att plymen på soldaternas hattar inte bara var till prydnad. Under dolde sig en kniv, i dagsläget bara en träpinne.

Kulor
Kniv

Kim vid minnesstenen över de stupade i slaget vid Oravais 13-14 september 1808. Andra bilden visar slagfältet i Oravais så som det ser ut i dag, inga större förändringar har skett under de två hundra år som har gått. Göran Backman och Kim till vänster i bilden.

Minnes Sten

Så här såg stugorna ut på 1800-talet.   

Stuga från 1800-talet
Utsikt

Kim på en kanon framför Furirbostället i Oravais.

Kim på kanon

Wilhelm von Schwerins bro har en mycket viktig del i boken "Det glömda kriget 1808-1809".

Vägskylt

Kim på bron 

Kim på bron

I Kristinestad hittade Kim den här skylten "Svenska Österbotten", ett bevis på att Finland varit en del av Sverige i över sexhundra år till för tvåhundra år sedan.

Svenska Österbotten
Skrivbord

Här är skrivbordet Kim satt vid under vistelsen på Hanaholmens Kulturcentrum. En underbar plats som Kim gärna besöker igen. Rummet hade havsutsikt. Och när Kim behövde fundera såg hon ut genom fönstret ut över vattnet och båtarna som passerade.

Vägen

Färden fortsatte till Kristinestad, känd för alla sina gamla byggnader.

Gamla byggnader
Restaurang

Tillbaka på Hanaholmens Kulturcentrum. Kim och Jan äter middag på restaurangen. Enda gäster denna kväll, eftersom det dagen efter var Mors dag, vilket firas stort i Finland och hela restaurangen redan var uppdukad för morgondagen och stängd för övriga gäster.

Efter en mycket god middag gick Kim tillbaka till rummet och satte sig ned för att skriva ned alla intryck ifrån researchresan. Något hon hade gjort varje kväll, för att inte missa någonting. Dessutom har Kim nuförtiden en liten digital bandspelare med sig på resorna, där hon kan tala in under tiden hon besöker de olika platserna.


Fönster

Hoppas ni har haft stort nöje av att ta del av researchresan till boken "Det glömda kriget 1808-1809" och att ni känner att det har tillfört boken ännu mer.


 


Klicka här för att komma till Faktarutan om Kim! >>


Klicka här för att komma till startsidan >>


Läs SMAKPROV ur Kims böcker


Köp böckerna här

Bokus
Adlibris