EnglishSwedishSwedishEnglish

Om Kim M. Kimselius

Kim M. Kimselius började skriva sina första alster redan som åttaåring och drömde redan då om att bli författare. Hon skrev en liten bok som hon fortfarande har i sin bokhylla, kasperdockspjäser, små noveller och en hästtidning. Sedan gav hon sig på längre berättelser, men kände att tiden ännu inte var mogen för att visa fram det skrivna, utan lade dem i byrålådan.

Klicka här för att komma till Faktarutan om Kim!

Med debutboken Tillbaka till Pompeji blev drömmen verklighet. Boken gjorde dundersuccé vid sin utgivning, vilket resulterade i stor uppmärksamhet från massmedia: TV, Radio och tidningar. De kallade henne för ”Blekinges Astrid Lindgren”. Något som Kim tog till sig med blandade känslor. Visst var det fina, roliga ord, men också tunga, ansvarsfyllda och alltför stora, i Kims tycke. ”Det finns bara en Astrid Lindgren”, säger Kim och i nästa andetag avslutar hon med: ”Men jag hoppas att jag blir en lika fin och beundransvärd människa som hon”.

Med boken Jag är ingen häxa upprepade Kim M. Kimselius den succé hon gjort med sin första bok. Även denna bok blev uppmärksammad i massmedia och resulterade i många föreläsningar landet runt i skolor, bibliotek m.m.                                                                                                                                         

                                                                                                                               Kim i Marie-Antoinettklänning

Kim M. Kimselius har skrivit många böcker:
Tillbaka till Pompeji
Jag är ingen häxa
Faraos förbannelse
Den gömda Inkastaden
Vikingaträl
Svarta Döden
Snapphanar
Giljotinen
Riddarsvärdet
Det glömda kriget 1808-1809
Snapphaneresan
Kinesiska Draken
Kimberlie - Äventyr på Nya Zealand
Kimberlie - Ett nytt liv
Theos Pompeji
Boudicas strid mot Romarna
Kimberlie - Främlingar
På liv och död i andra världskrigets skugga
På flykt från andra världskrigets fasa,
Mayafolkets Hemlighet
Mysrys en novellsamling
Den där dagen en tonårsbok
Att skriva med glädje en skrivbok
Spöket på stora mossen, en spökbok, hästbok och deckare
Persiens Pärla
Månstenen

Alla böckerna är lika populära. Kims böcker är översatta till flera språk! I faktarutan om Kim kan du se vilka länder som köpt rättigheterna på Kims böcker.

 

Läs här vad som fick Kim att skriva boken Tillbaka till Pompeji.

Vill du veta vad som fick Kim att skriva Jag är ingen häxa, kan du läsa om det här.

Vill du veta mer om vad som fick Kim att skriva Faraos förbannelse, kan du läsa om det här.

Vill du veta hur det kom sig att Den gömda Inkastaden blev den 4:e boken i serien om Theo och Ramona, trots att den egentligen är den 3:e boken i serien.Kim M Kimselius med sin hund Tola

 

Den senast utkomna boken om Theo och Ramona är Persiens Pärla, artonde boken i serien av fristående historiska äventyrsböcker. Varje bok har en gedigen faktadel i slutet, där läsaren kan lära sig mer om varje händelse.

En ny serie är påbörjad, Theo- och Ramonaäventyr. Första boken i serien är Månstenen

"Snapphanar" och "Giljotinen" har även kommit ut som CD-böcker. Det är Speakingbooks Europe AB som har gett ut dem, och det är Kim som läst in dem. Du kan lyssna på böckerna om du går in under "Böcker" och väljer den bok du vill lyssna på. Du kan läsa mer om Speakingbooks under "Länkar". På YouTube kan du se och höra när Kim läser ur sina böcker.

Nu börjar Kims böcker komma ut som e-böcker.

Du hittar samtliga Kim M Kimselius böcker här.

 

I skolornaKim skriver autografer i Timsfors                                                                                         

”Jag vill väcka läs- och skrivlust hos barnen”, säger Kim. Och det har hon sannerligen gjort. Böckerna är älskade av barn, ungdomar och vuxna och ständigt utlånade på biblioteken. Att Kims arbete i skolorna också ger resultat, visar de mängder av pärmar, fyllda av barnens berättelser, som står i Kims bokhyllor. Där finns även massor av pärmar fyllda med brev ifrån läsarna som berättar hur mycket de älskar Kims böcker. De berättar att de fått MVG (högsta betyg) eftersom de har lärt sig så mycket av böckerna och att de genom Kims böcker har upptäckt att historia faktiskt kan vara riktigt roligt.

Boka Kim för en föreläsning.

                                                                                                        Kim skriver autografer till barnen i Timsfors

Så här skrev läraren Nilla om Kims böcker:  "...Annars har jag kört med högläsning, med tema historia och geografi. Då lämpar sig Kim M Kimselius böcker. Helt underbara, och lärorika. Barnen fullkomligt älskar dem. Kollar platser på karta, you tube och vi har fantastiska diskussioner." 
Texten är hämtad från Pedagogen - Ett lärarrum på nätet.

 

Kim är ute i skolorna och berättar om vulkanutbrott, häxförföljelser, mumier och gravar, inkaindianer, vikingatiden, pesten, snapphanar, franska revolutionen, riddartiden, kriget 1808-1809, Mayaindianerna, andra världskriget, romartiden, pompeji, Kina och Nya Zeeland. Snapphanarnas tid är otroligt intressant - vilka var de egentligen - och vad kämpade de för? (Nu finns det TVÅ böcker skrivna av Kim om Snapphanetiden: "Snapphanar!" och "Snapphaneresan").

Kim läser ibland ett kapitel ur valfri bok för barnen. Ibland gör hon dem till författare, då får de skriva färdigt det kapitel som Kim just har avslutat när det är som mest spännande. Dessförinnan har Kim gett dem läs- och skrivtips.

Under föreläsningarna arbetar Kim med skrivprocessen och lär eleverna att skriva med glädje. Något som Kim delar med sig av i sin skrivbok Att skriva med glädje.

Nu tror ni att Kims böcker bara är barn- och ungdomsböcker. Men se det är de inte. De har nästan lika många vuxna läsare som barn. När man frågar Kim vad det beror på, svarar hon: ”Det beror nog på att jag skriver till mig själv. Jag anses som vuxen, men har ändå bevarat barnet inom mig och aldrig blivit riktigt vuxen. Jag minns hur det känns att vara barn, spänningen inför livet, allt det hemlighetsfulla som väntar på en. Jag blir nog aldrig riktigt vuxen”.

 

Kim skriver autografer i Timsfors
Kim med några av sina hundar. I famnen har hon Tola,
bakom henne står Zacko, framför henne står
Namie och till höger Dakida.
Det är bara Tola som fortfarande
finns kvar i livet.
Se längre ner för bilder på de hundar
Kim har idag.

Mitt i Blekinge

Kim M. Kimselius föddes i Göteborg 1954. Där bodde hon i 25 år tills hon flyttade till Vallentuna norr om Stockholm. Efter 16 år flyttade hon med sin man Jan ned till Blekinge. Där bor de, tillsammans med sina två Berner Sennenhundar, sin Polski Owczarek Nizinny hund och tre katter, på en charmig avstyckad gård med utsikt över en liten sjö.

 

Priser och utmärkelser:

Kim M. Kimselius arbete med att inspirera barn och ungdomar att läsa och skriva, har gjort att Kim, Nyårsafton 1999, tilldelades Ronneby kommuns Kulturpris med motiveringen:

”Kim M. Kimselius tilldelas Ronneby kommuns Kulturpris 1999 för att hon genom sin författargärning inspirerar barn och ungdomar till att läsa och att skriva egna berättelser.

I sina historiska ungdomsromaner översätter hon den historiska verkligheten till dagens - för utan historia har vi ingen framtid. Genom att möta barn och ungdomar och använda det talade och skrivna ordet utför hon en viktig kulturgärning.”

2007 blev Kim åter nominerad till Kulturpris.

2009 blev Kims bok "Aftur till Pompei"/"Tillbaka till Pompeji" utsedd som en av årets bästa utländska ungdomsböcker av bokhandlarna på Island.

 

Tickie - som valp

Kim skriver autografer i Timsfors
Kim med sin man Jan

 

Kim M. Kimselius böcker om Theo och Ramona är historiska äventyrsromaner. Man får mycket kunskap samtidigt som man läser en spännande berättelse. Även i böckerna om Kimberlie och Andy lär du dig massor om Nya Zeeland, invånarna med mera. Samtliga böcker är mycket svåra att lägga ifrån sig. Många skolor använder Kims böcker i sin undervisning.

 

Kims böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet! Har du ännu inte läst någon av Kims böcker, gör det! Du kommer att lära dig massor av fakta invävt i en så spännande historia att du inte kan sluta läsa.

Det göms fortfarande många alster i Kims byrålådor. Där finns deckare, spökhistorier, reseskildringar och fantasyberättelser. Vi får hoppas att de dyker upp i handeln en dag så att vi läsare får ta del av dem. Nu vet vi att ryktet om att en av "byrålådsböckerna" kommer att ges ut är sant, eftersom Kimberlieböckerna nu har kommit ut. Missa inte denna nya spännande serie, som många har kallat för spännande äventyrsdeckare!

 

 

Till höger ser du de hundar Kim hade 2 april 2009. Från vänster ser du Tola, Namie, Pluto och Tickie. (Tyvärr dog Namie sommaren 2009)

Namie är mamma till Tola och Pluto. De är Berner Sennenhundar. Kim har fött upp alla tre hundarna själv, under kennelnamnet Jamakis. Du hittar länk till Kims kennel under "länkar" här på hemsidan.

Ticke är en Polski Owczarek Nizinny hund (PON) och kallas ofta för "Trasselsudden" eller "Lilla monstret" eftersom hon har mycket päls som innebär mycket arbete och för att hon är liten och alltid måste hävda sig mot de stora hundarna. Det gör hon genom att skälla på dem när de springer ned henne, eller när de stjäl hennes leksaker.

Kim älskar alla sina hundar väldigt mycket.

 

Nyfiken på vad M i Kim M. Kimselius står för? Här kan du läsa om det >>

Här kan du läsa Kims hälsningar till sina fans

 

På Kims blogg hittar du varje dag nya inlägg från Kim, där berättar hon om sitt skrivarbete, ger tips och råd, skriver om sina researchresor och mycket, mycket mer. Kika in på bloggen här >>

 

Exempel på blogginlägg av Kim M. Kimselius

30 sätt att hjälpa en författare vars böcker
du tycker om.

Under Mina Resor kan du läsa om Kims researchresor och se foton från de olika platserna.

En fascinerande rubrik i Kims blogg är Intressant fakta. Här hittar du många historiska fakta, såsom berättelser om Terracottaarmén i Kina, Eiffeltornet, Digerdöden, med mera.

Kimselius Skrivtips är en sida där du hittar mängder av skrivtips, kan läsa om hur Kim bygger upp sina böcker, samt hittar länkar till skrivtävlingar, förlag med mera.

Rubriken YouTube-filmer visar filmer där Kim läser ur sina böcker, när hon är på Bokmässan i Göteborg, filmtrailers till böckerna, hemma hos Kim och mycket mer.

Under Mina Böcker kan du läsa kortfattade beskrivningar av Kim M. Kimselius böcker.

Under Tänkvärda berättelser kan du läsa Kims och läsarnas favoritblogginlägg

Vill du läsa alla blogginlägg där Kim pratar om sina böcker ska du kika på den här länken.

Vill du veta mer om Kim ska du läsa hennes blogginlägg Fakta om mig.

Under länken Mina Boktips kan du se vilka böcker Kim rekommenderar

Vill du se foton på Kims hundar och trädgård kan du läsa de här blogginläggen.

Vill du läsa om Kims mamma, kika här.

Här kan du läsa om Kims pappa.

Här får du veta mer om Kims syster Birgitta.

Här hittar du Kims alla blogginlägg om Kina.

Här kan du läsa vad Kim har skrivit om Frankrike.

Vill du veta mer om Island kan du läsa Kims blogginlägg om det sagolika landet.

Här har du chans att ta del av Kimberlie och Andys Nya Zeeland.

Om du tycker om Italien och Florens kan du läsa det här blogginlägget om Kims Florensbesök. När hon gjorde researchresa för sin bok Svarta Döden som handlar om Pesten.

Har du mött Kim på någon av hennes signeringar kanske du hittar foto på dig och Kim här

Har du lyssnat på någon av Kims föreläsningar kanske du finns med här

 

Nej, detta är inga riktiga hundar, de är helt och hållet gjorda av blommor. Så underbart söta, inte sant? Eftersom jag vet att även Kim tycker väldigt mycket om dessa bilder, tänkte jag att hon ville dela med sig av dem till er... Njut av blomhundarna!