EnglishSwedishSwedishEnglish

Böcker av Kim

Det glömda kriget 1808-1809, utkom 2008
10:e boken om Theo och Ramona

Hur många vet att Finland och Sverige var ett enat land i över 600 år? Vet du att Finland fick sitt namn av ryske tsar Alexander I, när han erövrade Finland ifrån Sverige? År 2009 har Sverige haft fred i 200 år!

Det och mycket mer om kriget i Sverige/Finland får du veta när du läser den otroligt spännande boken "Det glömda kriget 1808-1809", den 10:e fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. En bok alla borde läsa för att lära känna sin historia!

E-böcker av Kim M. Kimselius
Nu finns många av Kim M. Kimselius böcker även som
e-böcker. Här är en länk till Kimselius e-böcker.

Baksidestext Det glömda kriget 1808-1809:

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent...

När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder.

Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

 

Klicka här för att läsa SMAKPROV ur Det glömda kriget 1808-1809 >>

Se YouTubefilm när Kim M. Kimselius läser ur sin bok Det glömda kriget 1808-1809 >>

 

Recensioner av Det glömda kriget 1808-1809:

"Boken är otroligt underhållande. Spännande, intressant och helt oförutsägbar. Den skiljer sig från de tidigare böckerna... Det här är den tionde boken i serien och jag tycker det är underbart att författaren fortfarande håller kvaliteten, blir bättre och att hon lyckas variera sig." BLT, Hanna Lindbom

"Jättebra! Spännande, fängslande och verkligt." Kristina Fridensköld

"...händelserna kring Sveaborgs fästning fram till avsättandet av Gustav IV Adolf ger en övergripande bild av krigsutvecklingen och skapar spänning i berättelsen, där både Ramona och läsaren överrumplas... Det märks att Kimselius själv har blivit tagen av den historiska verkligheten, ett engagemang som gör att hon medryckande kan skildra ett historiskt skeende som idag är ganska okänt." BTJ, lektör Thomas Storn.

"Detta krig, som utspelades för 200 år sedan, då Sverige förlorade Finland blir väl dokumenterat... En spännande historisk skildring." BTJ, lektör Agneta Warheim.

"Kimselius skriver underbart... Det är så roligt att läsa varje ny bok av Kimselius", bokrecensent Lars-Olof Wiksten, Radio Blekinge.

"Spänningen griper tag i läsaren från första stund och blandas med oron för hur det ska sluta, känslor som vägrar släppa taget om läsaren förrän boken är slut. Förbered dig på en lärrorik sträckläsning!" A.M. Silverspegel.

"Det är nu 200 år sedan Finland och Sverige gick skilda vägar. Boken 'Det glömda kriget 1808-1809' lyfter fram händelserna och det s.k. Finska kriget på ett spännande sätt. Hanaholmen - kulturcentrum för Sverige och Finland har en intressant roll i boken. Historiska fakta blir här citat ur ett historiskt arkiv som i boken är placerat på Hanaholmen i Finland. Jag hoppas ungdomar i Finland och Sverige vill läsa boken, som är aktuell och samtidigt behandlar ett tema som är viktigt för vår identitet. Jag ser boken som ett bra redskap för skolorna att använda i arbetet med våra länders gemensamma historia och kulturarv. Jag tror att boken på det sättet kommer att bidra till ett ökat intresse för och kunskaper om grannlandet. Förhoppningsvis kan läsaren också använda det verkliga Hanaholmen som sitt eget redskap för att skapa nya länkar mellan länderna. Huset på udden vid Finska viken strax intill Helsingfors är faktiskt lika spännande som boken." Susanna Tommila, projektkoordinator Hanaholmen -kulturcentrum för Sverige och Finland projektet 1809 - Det nya Finland, Det nya Sverige.

"Mina elever tycker att Kims böcker är spännande och bra, därför att det hela tiden händer något, de kan inte släppa boken!" Göran Backman, författare och lärare i historia.

Boksnack har recenserat Det glömda kriget 1808-1809

Läs den här, vetja har recenserat Det glömda kriget 1808-1809

Kimseliusfan recenserar Det glömda kriget 1808-1809

 

Smakprov ur Det glömda kriget 1808-1809:

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln gripa tag i henne.

I samma stund blev omgivningen suddig. Hon förstod genast vad som var på gång att hända: En ny tidsförflyttning!

Ramona ville sträcka ut handen för att nå Theo, så att även han följde med. Men det var för sent! Ljudet av Theos förvånade röst var det sista hon hörde innan stridslarmet runt henne tog vid.

Ramona mindes orden hon just hade uttalat, när hon stått framför montern och sett alla krigiska föremål: Tänk att leva på den tiden. Redan då hade pirrningen i henne börjat och när hon sedan fortsatt säga: Det måste ha varit fruktansvärt! Då hade hennes lugna tillvaro förbytts till något fasansfullt!

"Oj! Titta här!" utbrast Theo förvånat, och pekade på montern med utställningsföremål.

Robert skyndade fram för att se vad Theo hade upptäckt.

"Ser du kniven där?" sa Theo och pekade.

Robert nickade.

"Den ser nästan exakt ut som den kniv jag hade i mitt hem i Pompeji!" sa Theo och kunde inte ta blicken ifrån kniven.

Ännu hade varken Ramonas vän, Theo, eller hennes kusin, Robert, upptäckt att Ramona var spårlöst försvunnen. De var som uppslukade av miniutställningen, om kriget 1808-1809, som fanns på färjan mellan Sverige och Finland. I utställningen ingick en hel del olika vapen och kanonkulor.

Efter ett tag, när Robert började få nog av alla gamla saker, vände han sig om för att föreslå Ramona att de skulle hitta på något annat. Han såg inte skymten av sin kusin och blev lite förbryllad. Hon hade alldeles nyss stått precis bredvid honom. Vart hade hon tagit vägen?

 

 

ISBN-nr 91-971240-9-5, 978-91-971240-9-6

 

Följ med Kim på Researchresan inför boken "Det glömda kriget 1808-1809" >>

Här kan du se bilder ifrån "Två ödesdagar i Oravais", där slaget i Oravais spelades upp den 13 september 2008. Många fina bilder med färggranna uniformer, samt Kims föreläsningar i Finland i september 2008 >>

Här hittar du en länk till Oravais historiska förening, med många, många bilder från slaget i Oravais >>
 

Tillbaka till huvudsidan om böckerna >>