EnglishSwedishSwedishEnglish

Researchresa Florens Februari 2005

För att få den rätta känslan och miljön till min bok "Svarta Döden" reste jag till Florens för research. "Svarta Döden" handlar om digerdöden/pesten som drog fram över Europa på 1300-talet. Florens var en väldigt hårt drabbad stad. Där dog mellan 75-100% av stadens befolkning. Därför valde jag att låta min bok om pesten utspela sig i Florens.

Det var väldigt mycket att se i Florens och många bilder blev tagna. Jag tänkte dela med mig av några av dem till dig.

 

Torget där allt börjar

När jag gick omkring i staden kom jag till ett torg med ett fruktstånd. "Åh", tänkte jag. "Det är hit Ramona och Theo kommer när de förflyttas i tiden i min bok "Svarta Döden".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio är en mycket vacker bro som leder över floden Arno i Florens. På bron har man byggt hus som innehåller affärer, väldigt små butiker. Från början var det alla sorters affärer, men nu finns där bara guldsmedsaffärer. När man går på själva bron har man ingen känsla av att det är en bro man går över. Inte förrän man kommer till mitten, där det är öppningar ut mot vattnet. På första bilden går jag på själva bron, på andra bilden har jag bron i bakgrunden.

Denna bro tar Theo och Ramona sig över i min bok "Svarta Döden".

 

Stadsmuren och Stadsportarna

                                      

 

 

 

 

 

 

 

När jag skrev boken "Svarta Döden" hade jag ännu inte varit i Florens. Men jag hade läst otroligt mycket fakta om digerdöden och Florens. Ingenstans hade jag funnit uppgifter om det fanns en stadsmur eller ej runt staden.

Jag ville att det skulle finnas en, eftersom äldre städer hade stadsmurar och portar som stängdes för natten. Därför hade jag lagt in det i min bok "Svarta Döden". Nu när jag var i Florens, var jag tvungen att hitta en mur eller stadsport. Jag gav mig ut på jakt och fann till slut både stadsmur, stadsport och vägen som Theo och Ramona tar sig ut ur staden. Det var en av de bästa upplevelserna under min researchresa. Trots att jag var ute i sex timmar och var mycket trött när jag kom tillbaka till hotellet. Och då skulle jag sätta mig ned och skriva ned dagens upplevelser... Om ni trodde att jag vilar upp mig på mina researchresor, då hade ni fel!

 

Detaljstudier över gatorna

För att kunna beskriva så målande som möjligt, studerade jag 1300-tals husen in i detalj. Det var nästan så att jag kolliderade med folk när jag gick omkring på gatorna och vred huvudet åt än det ena hållet, än det andra, för att fånga upp så många detaljer som möjligt OCH fotografera.

Det fanns många gamla 1300-talshus i Florens och vindlande gator. Det var som att gå på spännande upptäcktsfärd och se om jag lyckades hitta tillbaka till hotellet, när jag gav mig in på en ny gata.

 

 

 

 

 

Utsikt över stadsmuren och Florens

Den här bilden vill jag dela med mig av, för att visa hur vackert Florens är, sett lite ifrån ovan.

Här står jag på en av kullarna strax utanför staden. När jag ser bilden, ser jag i mitt inre den väg Theo och Ramona tar mellan de välkända taken. Du ser bara en vacker stad. Men när du läst min bok "Svarta Döden", kanske du ser samma bild som jag gör.

 

 

 

 

 

Hoppas att du tyckte om att följa med på min researchresa. Som du säkert förstår har jag tagit många, många fler bilder än vad du ser här. Men de jag visar dig är de som berättar mest och som för evigt har etsat sig in i mitt minne.

Kramisar från Kim M. Kimselius

 

Klicka här för att komma till Faktarutan om Kim!

Klicka här för att komma till Kims böcker >>