EnglishSwedishSwedishEnglish

Umeå 20-21 februari 2009

En kylig februarikväll, -25 grader, anlände Kim till Umeå och Winn hotell, för att under fredagen och lördagen medverka på LittFestivalen i Umeå. Staden låg insvept i snö och mörker.

Kim föreläste på fredagen om "Det glömda kriget 1808-1809" och hade bokbord båda dagarna. På lördagen kom arrangörerna och bad Kim komma och tala på öppen scen. Vilket hon gjorde och då givetvis om boken "Det glömda kriget 1808-1809" eftersom årets LittFestivalen handlade om Krig och Fred. På så sätt blev det en extra föreläsning som Kim inte hade räknat med, men hon tyckte det var jättekul.

Kim hade laddat upp med många böcker och broschyrer och när lördag eftermiddag kom var alla böckerna slutsålda. Det gjorde Kim glad eftersom hon slapp ta med sig böcker i resväskan när hon åkte hem.

Det var många föreläsningar som pågick i fyra salar samtidigt. Ibland blev det rätt folktomt när alla var inne och lyssnade på föreläsningarna. Rätt som det var vällde folk ut och ville prata med de som hade bokborden. Då blev det plötsligt mycket att göra.

Några som passade på att hälsa på Kim var Inger Bodin-Adamsson, Katarina Mazetti, Martin Hårdstedt och läsaren Amandas mormor och många, många fler. Amanda har tävlat i 10.000 kronor frågan på TV efter att ha läst Kims bok "Den gömda Inkastaden". Amanda är en stor beundrare till Kim och slukar alla böckerna i den historiska äventyrsserien. Nu passade mormor på att bli fotograferad med Kim och få en hälsning till Amanda.

Båda kvällarna var det evenemang. Fredag kväll var det mingel, underhållning och middag på biblioteket. Det var sång, poesiuppläsning och streetdance.

På lördagkvällen var det middag i Folkets Hus. Där fick Kim tillfälle att prata med många författarkollegor. Men innan hon gick på middagen passade hon på att ge sig ut i mörkret och titta på isstatyerna som hade byggts natten till lördagen och ingick i en tävling. Det var snöig och halt och rätt som det var låg Kim raklång på gatan. Som tur var hade hon ryggsäcken på ryggen och skadade sig inte, men hon tyckte det var pinsamt, eftersom hon inte kom upp själv pågrund av halkan. Genast var en ung man framme och hörde efter hur det hade gått och hjälpte Kim upp. Kim sänder sitt tack för hjälpen till honom!

Här ser du några bilder ifrån Kims Umeåbesök:

 


Kims bokbord. Ännu har inte Littfestivalen öppnat.          Foto över en del av lokalen där de andra håller på att packa upp.

 


 


Här ovan ser ni bild över lokalen när åhörarna håller på att bänka sig inför Kims föreläsning. Längst fram till vänster ser ni Amandas mormor. På högra bilden har Kim börjat tala. I bakgrunden bild på Kims bok.

 


Ovan båda bilderna: Kim berättar om kriget 1808-1809 för åhörarna.

 


Kim                                                                             Kim skriver autografer till Amandas mormor.

 

 


En underbar Kör stod för en del av underhållningen på
biblioteket.

Kim och Amandas mormor på vänstra bilden.

 

 


Här är det uppvisning i Streetdance på biblioteket          Utsikt över en del av utställningslokalen.

 

Här nedanför ser ni en del av alla de isskulpturer som fanns att beskåda i Umeå.


Söndersprängd kanon som ska symbolisera kriget 1809, att vi har haft 200 år av fred sedan dess.

 

   
Fredsduva, nog så passande med tanke på temat.             Ett hus byggt av snö, med belysning dörrar och fönster.     

 

  
Två händer, också en gest av fred.                               Otroligt vacker skulptur.
Kim berättade att det var mellan dessa två skulpturer som hon halkade och föll raklång.     

 

                       

Ser hon inte lite spjuveraktig ut på bilden, Kim?
Undrar vad hon tänker på just då?

 

 

 

 

 

 

Ja, detta var allt från Umeårapporteringen.

 

 

 

Klicka här för att komma till Faktarutan om Kim!