EnglishSwedishSwedishEnglish

Research för "Riddarsvärdet"  

Direkt hemkommen från sin researchresa till Kina, var det dags för Kim att packa väskan och åka till Frankrike, Mont-St-Michel och Château de Pirou, för att få de sista bitarna till boken "Riddarsvärdet".

De valde att köra bil... Ja, det var Kims man, Jan, som körde och Kim var kartläsare. Resan tog dem genom Danmark, Tyskland, Belgien och Frankrike, ända ned till gränsen Bretagne/Normandie i Frankrike. En lång resa, men värt vartenda ögonblick, enligt Kim.

Eftersom det blev många bilder är de uppdelade på olika sidor:

Resan till och från Frankrike >>

Château de Pirou >>

 

På denna sida hittar du

Mont-St-Michel:

Mont-St-Michel är ett kloster i Frankrike, som ligger på en ö av granit, omringad av havet. Klostret är strategiskt beläget på gränsen mellan Normandie och Bretagne.

Mont-St-Michel har växt från ett anspråkslöst 700-talskapell till ett benediktinkloster vars storhetstid inföll under 1100- och 1200-talet. Pilgrimer reste långt ifrån för att delta i kulten kring St Mikael och klostret blev ett välkänt centrum för medeltida läror.

Efter franska revolutionen blev klostret ett fängelse, men är idag ett nationellt monument som lockar en miljon besökare per år. Det mycket starka tidvattnet i Baie du Mont-St-Michel fungerade som ett naturligt försvar. Vattnet stiger och faller med månkalendern och kan nå hastigheter på upp till 10 km i timman under våren. Numera har ön, vars namn är Mont-Tombe, vilket betyder bergsgraven, en förbindelse med fastlandet genom en vägbank.

 

Bild nedan vänster: Här är första bilden på Mont-St-Michel, och känner jag Kim rätt så ropade hon säkert "Stopp! Stanna!" när hon såg skymten av klostret, för hon hade verkligen längtat efter denna researchresa och sett fram emot att få se Mont-St-Michel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild till höger: Här ser man Mont-St-Michel på närmare håll. Det är här Theo står och tittar ut över bukten (fast han står närmare den branta kanten) och ser någon långt där nere. Samtidigt ser han hur tidvattnet väller in och är på väg att dränka personerna som är alltför långt borta för att han ska ha en möjlighet att rädda dem...

Klostret växer fram alltmer ju närmare Kim kommer. Bilden till höger är tagen ifrån den parkering som byggts på sjöbottnen. När det är riktigt högt vattenstånd stiger vattnet över denna parkeringsplats och bilarna kommer under vattnet.      

                               

Innanför porten. Just när Kim och Jan var där var det lågsäsong, vilket innebar att det inte var lika mycket turister som det brukade vara. Men Kim tyckte att det var tillräckligt många ändå. Bilden till höger: Där ser ni vindbryggan som leder in i själva staden och klosterområdet.

Vänster bild: Kim får samtal från en av sina korrekturläsare som undrar om resan ned har gått bra. Ännu har Kim inte hunnit ta in alla intryck, för de har precis anlänt till ön.
Höger bild: Solen håller på att gå ned och står mellan klostrets torn.

 

Vänster bild: Hela ön består av trappor och smala prång, som väcker fantasin.

Höger bild: Fantasin tar ett skutt när man tittar på väggarna och det sitter stendjur och stirrar.

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Kim står och myser över att allt är precis som hon har föreställt sig i boken "Riddarsvärdet". Höger bild: Detta är den utsikt Kim har när hon står i trappan. En torrlagd sjöbottnen, eftersom det är ebb.

Bilden nedan vänster: Detta är vad Kim ser när hon tittar rakt ned. Bilden nedan höger: Detta är vad hon ser när hon tittar åt höger.

 

Bild vänster: Trapporna klänger utefter klippan och växtligheten klänger utefter trapporna.

Höger bild: Över allt ruvar klostret Mont-St-Michel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trappor, trappor, trappor....

 

 

 

 

 

 

 

Ännu mer trappor...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Kim kände sig väldigt liten nedanför de höga klostertornen.

Höger bild: När man står uppe vid själva klostret blickar man ut över stadens tak och den för tillfället torrlagda bukten.

 

 

 

 

 

 

 

Vänster och höger bild: Växtligheten klänger utefter berget och stenmurarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänster och höger bild: Man ser långt bort när man står uppe vid klostret.

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Det är otroligt jobbigt att gå omkring på ön, eftersom det är antingen trappor eller slutande gångbanor, upp och ned hela tiden. Här kommer Kim i uppförsbacke.

Höger bild: Klostret tornar upp sig över Kim.

 

 

 

Vänster bild: Bilparkeringen skymtar till höger i bilden.

Höger bild: Här ser ni bussparkeringen till vänster på bilden.

 

 

 

 

 

Vänster bild: Här ser ni hur de fraktade upp varor till klostret, på en bana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På alla ytor som det är möjligt finns det växtlighet. Hittar ni Kim på någon av bilderna? Det har jag gjort!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer trappor och mer grönska.

 

 

 

 

 

 

 

Bild höger: Sköna viloplatser fanns det över hela ön...

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Smala gränder och trångt mellan husen.

Höger bild: En gammal dörr, bakom det lilla gallret finns en lucka som kan öppnas för att se vem som står utanför.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitt ibland alla trappor, gränder och hus fanns en kyrka och en kyrkogård.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Ännu en gammal dörr.

Höger bild: smala passager och trappor med utsikt över stadens tak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Ännu en trappa...

Höger bild: Vindbryggan finns kvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kim hämtar bagaget i bilen. Trött i benen efter vandringen upp och nedför alla trapporna. Men ännu är det inte slut för dagen. Nu ska hon tillbaka upp för att checka in på hotellet...

 

 

 

 

 

Vänster och höger bild: Hotellet Kim bodde på: Le Mouton Blanc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Jan måste ha sagt något väldigt roligt åt Kim precis innan han tryckte av, för hon kunde inte hålla sig för skratt.

Höger bild: Nu är det kväll. Dagsturisterna har lämnat ön och det är bara de kvar som bor på hotellen på ön. En sista kvällspromenad utefter muren innan läggdags.

 

Vänster bild: Kvällsbild över klostret.

Höger bild: Morgonbild. Kim ville vara ensam och vandra runt på klosterön. Därför gick hon upp tidigt. Men det dröjde inte länge förrän det kom fler som hade samma tankar som hon.

 

 

Så här tidigt på morgonen var det lättare att få bra bilder över omgivningarna utan att det kom främmande människor med på bilderna.

 

 

 

 

 

Vänster bild: Detta är den enda gata som finns på ön. I den tidiga morgon låg gatan öde och tom. Men på bara någon timme skulle det förändras, för då kom de första turistbussarna och genast var det full fart på gatan igen.

Höger bild: Inga människor i trapporna.

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Betrand du Guesclin är en av personerna i Kims bok "Riddarsvärdet". Därför blev hon glad när hon upptäckte den här skylten.

Höger bild: Detta är en del av klostret som allmänheten inte hade tillgång till. Endast för munkarna.

 

 

 

 

 

 

 

För att vara en så liten ö, fanns det förvånansvärt många platser att utforska. En perfekt plats för att gå på upptäcktsfärd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild höger: Nedanför trappan ligger den plats som Ramona döpte till "Treenighetens park" i boken "Riddarsvärdet". Tre träd och tre stenbänkar...

 

 

 

 

 

Bild vänster: "Treenighetens park".

Bild höger: Ännu en park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänster bild ovan: En brant trappa ledde ned mellan husen. Kim kunde inte motstå, hon var tvungen att se vart den ledde.
Höger bild ovan: Här står Kim vid grinden på vänster bild ovan och fotograferar åt höger.

 

Vänster bild: Här tyckte Kim det var otäckt att gå ned, men hon kunde ändå inte låta bli.

Höger bild: Äntligen nedanför trappan. I övre högra hörnet ser ni klostret.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resan till och från Frankrike >>

Château de Pirou >> 

Klicka här för att komma till Faktarutan om Kim!